Care sunt cauzele miasteniei gravis?Care sunt cauzele miasteniei gravis?

Care sunt cauzele miasteniei gravis?

În cazul persoanelor cu miastenia gravis, sistemul imunitar - care de obicei protejează organismul de virusuri şi infecţii - atacă în mod eronat organismul. Eroarea se produce atunci când comunicarea normală dintre nervi şi muşchi este întreruptă în punctul în care celulele nervoase se conectează la muşchii pe care îi controlează. La pacienţii cu MG, anticorpii produşi de organism fie blochează, fie modifică sau distrug receptorii care permit muşchilor să se contracte. Atunci când muşchii îşi pierd capacitatea de a as contracta, devin din ce în ce mai slăbiţi în timp.

Miastenia gravis afectează persoane de ambele sexe şi de toate originile etnice sau rasiale. Miastenia gravis apare la adulţi (femei cu vârsta sub 40 de ani şi bărbaţi cu vârsta peste 60), dar poate debuta şi în perioada copilăriei.

Ce sunt anticorpii?

Anticorpii sunt proteine produse de sistemul imunitar al organismului şi care ajută la menţinerea stării noastre de sănătate, prin prevenirea sau limitarea infecţiilor. Aceştia acţionează împreună cu alte componente ale sistemului imunitar pentru a elimina bacteriile sau virusurile cauzatoare de boli.

În miastenia gravis, eficacitatea unei conexiuni cunoscute sub denumirea de joncţiune neuromusculară este scăzută prin lezarea receptorilor de către anticorpi. Aceasta înseamnă că semnalele care circulă de la nervi la muşchi şi înapoi la creier nu mai funcţionează corespunzător - cu alte cuvinte, propriul organism împiedică muşchii să se contracte. Motivul specific al apariţiei acestor anomalii la nivelul sistemului imunitar nu este cunoscut. Cu toate acestea, unele cercetări evidenţiază o corelaţie între prezenţa unor disfuncţii la nivelul timusului şi miastenia gravis.

Glanda denumită timus, care controlează funcţia imună, poate avea un rol în dezvoltarea celulelor noastre imune. În cazul persoanelor cu miastenia gravis, comunicarea dintre timus şi organism este perturbată, ceea ce face ca sistemul imunitar să atace propriile celule. Citiţi în continuare pentru a afla mai multe despre glanda timus.

Dacă sunteți îngrijorat cu privire la orice aspect menţionat în acest articol, vă rugăm să discutați cu medicul.