Tratamentul  pentru miastenia gravisTratamentul  pentru miastenia gravis

Tratamentul pentru miastenia gravis

Tipul tratamentului va depinde de vârsta, starea generală de sănătate, simptomele şi severitatea afecţiunii dumneavoastră. Sunt disponibile numeroase opţiuni terapeutice eficiente. Deşi nu există un remediu pentru MG, prognosticul pentru majoritatea persoanelor diagnosticate cu MG este unul pozitiv.

Este important de remarcat că, în contextul noilor progrese înregistrate în cercetare şi studiile clinice, care îi ajută pe specialişti să înţeleagă mai bine această afecţiune, sunt disponibile tot mai multe informaţii legate de MG.

Unele dintre medicamentele enumerate mai jos pot să nu fie aprobate pentru tratamentul miastenia gravis în regiunea dumneavoastră. Vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră.

  • Medicamente precum piridostigmina pot reduce gradul de slăbiciune musculară şi controla simptomele
  • Tratamentul imunosupresor (TIS) cu următoarele medicamente poate ameliora simptomele:
    • Corticosteroizi precum prednisolon
    • TIS nesteroidiene
  • Tratamentele de substituţie a imunomodulării pot îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor cu MG şi includ:
    • Imunoglobulină, un produs sanguin administrat pe cale intravenoasă sau subcutanată care poate atenua atacul sistemului imunitar asupra sistemului nervos
    • Plasmafereză, un tratament prin care anticorpii din sângele donat înlocuiesc anticorpii anormali, ceea ce are ca efect atenuarea slăbiciunii musculare
  • Terapii biologice cu soluţii perfuzabile de anticorpi monoclonali, precum rituximab sau eculizumab
  • Poate fi recomandată intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea timusului, glanda care produce anticorpi anormali la persoanele cu MG, reducându-se astfel necesitatea administrării de corticosteroizi

Dacă aţi fost diagnosticat(ă) cu MGg, aveţi la dispoziţie numeroase opţiuni terapeutice convenţionale, pe lângă menţinerea unui stil de viață sănătos. Tratamente precum cele medicamentoase, chirurgicale sau alte terapii pot fi utilizate separat sau în combinaţie.

De asemenea, unele dintre simptomele mai puţin severe pot fi ameliorate printr-un regim de autoîngrijire adecvat. Dormiţi din plin, odihniţi-vă ochii şi corpul. Efectuaţi suficiente exerciţii fizice, creaţi-vă un program echilibrat de activităţi zilnice, consumaţi alimente sănătoase şi controlaţi-vă nivelurile de stres. Găsirea unei modalităţi proprii de abordare a vieţii cu MG şi luarea unor măsuri de autoîngrijire pot contribui la o mai bună calitate a vieţii.

Medicul dumneavoastră vă poate ajuta să alegeţi strategia terapeutică potrivită pentru dumneavoastră, în funcţie de stadiul afecţiunii, categoria de muşchi afectată şi vârsta dumneavoastră. De asemenea, medicii pot lua în considerare şi istoricul dumneavoastră medical şi alte afecţiuni de care suferiţi înainte de a vă recomanda un tratament.

Dacă sunteți îngrijorat cu privire la orice aspect menţionat în acest articol, vă rugăm să discutați cu medicul.