Tratamente imunomodulatoriiTratamente imunomodulatorii

Tratamente imunomodulatorii

Imunoglobulină (IV sau SC)

Acest tratament este utilizat de rutină la persoanele a căror MG se agravează într-un ritm rapid. Globulina imună sau imunoglobulina este un produs sanguin uman care a fost atent verificat şi apoi combinat de la mai mulţi donatori. Prin introducerea în organism a unui număr de anticorpi normali din sângele donat, tratamentul echilibrează temporar sistemul imunitar. Ameliorările apar de regulă în interval de o săptămână de la începerea tratamentului şi durează câteva luni. Veţi observa probabil cum afecţiunea dumneavoastră se atenuează şi că sunteţi capabil(ă) să efectuaţi mai multe activităţi zilnice cu mai puţin disconfort.

Plasmafereza

Plasmafereza este o metodă prin care se extrage sânge din corp. Uneori este denumită „schimb de plasmă” şi este prescrisă în mod tipic persoanelor cu MG severă sau în curs de agravare.

În timpul tratamentului, plasma este separată din sânge şi înlocuită cu un substitut plasmatic înainte ca sângele să fie returnat în organism. Procesul are ca scop eliminarea anticorpilor - normali şi anormali - din sânge. Poate constitui o terapie eficientă pentru MG şi este prima opţiune terapeutică pentru numeroşi pacienţi, în special cei care prezintă crize miastenice.

Medicul vă va introduce mai întâi un ac într-o venă a fiecărui braţ. După ce acele au fost bine fixate, sângele este extras şi transferat din organism într-un aparat. Aici, sângele este separat în componente pentru a facilita îndepărtarea plasmei şi a anticorpilor. Într-o etapă următoare, componentele sanguine rămase - celulele roşii, celulele albe şi alte componente - sunt combinate cu substitute sanguine sterile (albumină) pentru a înlocui o parte din proteinele care se pierd în timpul procedurii. Lichidul este apoi reperfuzat în celălalt braţ.

Întreaga procedură durează între o oră şi trei ore. În majoritatea cazurilor, veţi avea posibilitatea să vă programaţi pentru această procedură la un spital sau centru de transfuzii. Se recomandă să vă odihniţi o scurtă perioadă după finalizarea tratamentului şi este bine ca după aceea să vă conducă acasă un membru al familiei sau un prieten, deoarece s-ar putea să vă simţiţi obosit(ă).

Plasmafereza nu este considerată o procedură dureroasă şi are puţine efecte secundare. Unele persoane raportează o senzaţie de amorţeală sau furnicături în vârful degetelor - aceasta este cauzată de substanţa adăugată în timpul tratamentului pentru a împiedica o eventuală coagulare a sângelui în aparatul de plasmafereză. Senzaţia este de obicei de scurtă durată, dispărând rapid. Puteţi observa formarea unei vânătăi sau umflături la locul unde a fost introdus acul. Dacă aveţi orice disconfort sau efecte secundare asociate, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

De regulă, sunt necesare trei până la cinci şedinţe de tratament pentru înregistrarea unor ameliorări notabile. Medicul dumneavoastră vă va spune câte proceduri consideră că sunt necesare în situaţia dumneavoastră specifică. Unele persoane cu MG vor utiliza acest tratament zi de zi, în timp ce alte persoane pot decide să îl utilizeze o dată la două zile. Medicul va adapta tratamentul la situaţia dumneavoastră specifică, astfel încât frecvenţa acestuia să corespundă nevoilor dumneavoastră.



Dacă sunteți îngrijorat cu privire la orice aspect menţionat în acest articol, vă rugăm să discutați cu medicul.