Tipuri de MGTipuri de MG

Ce tip de miastenia gravis puteți avea?

Miastenia gravis (pe scurt, MG) este o boală cronică autoimună ce provoacă slăbiciune și oboseală musculară. Starea de slăbiciune se accentuează de obicei în perioadele de activitate și se ameliorează în perioadele de odihnă. Ea este cauzată de întreruperea comunicării normale dintre nervi şi muşchi. O persoană poate dezvolta miastenia gravis la orice vârstă dar, din motive necunoscute, femeile cu vârsta sub 40 de ani și bărbații cu vârsta peste 60 de ani sunt diagnosticați cel mai frecvent.

De obicei, simptomele miasteniei gravis progresează în timp, devenind mai grave în interval de câțiva ani de la debutul bolii. La multe persoane, simptomele care se observă mai întâi implică mușchii pleoapelor și cei din jurul ochilor. Căderea unei pleoape sau a ambelor pleoape (denumită și ptoză) și vederea dublă (diplopia) care prezintă ameliorare sau se remite atunci când ochiul este închis reprezintă manifestări frecvente.

Există câteva tipuri diferite de miastenia gravis. Deși această boală nu se poate vindeca, tratamentul poate ajuta la ameliorarea și controlarea multor simptome, inclusiv a slăbiciunii musculare, permițându-vă să duceți o viață normală.

Prezentare generală - care sunt tipurile frecvente de MG?Prezentare generală - care sunt tipurile frecvente de MG?

Prezentare generală - care sunt tipurile frecvente de MG?

Principalele două tipuri de miastenia gravis sunt miastenia gravis forma generalizată și miastenia gravis forma oculară. Alte tipuri de MG includ miastenia gravis tranzitorie neonatală și MG juvenilă. Unii pacienți pot prezenta mai multe tipuri de MG.

Miastenia gravis forma generalizată (MGg)

Miastenia gravis generalizată (denumită şi MGg) este o formă severă, care poate determina slăbiciune la nivelul întregului corp – inclusiv la nivel ocular. Miastenia gravis forma generalizată reprezintă o afecțiune cronică autoimună care nu este considerată genetică, deşi, ocazional, poate apărea la mai mulți membri ai aceleiași familii. MG generalizată apare la aproximativ 50-80% dintre persoanele care prezintă simptome oculare, iar pacienții dezvoltă treptat și alte simptome precum dificultăți de vorbire (dizartrie), scurtarea respirației și probleme la mestecare și înghițire (disfagie). O caracteristică specifică MG generalizate este accentuarea slăbiciunii musculare la nivelul membrelor, dificultățile de mișcare și problemele respiratorii.

Miastenia gravis oculară

MG oculară afectează zona ochilor, astfel încât puteți avea o senzație de ochi obosiți, vedere dublă sau puteți observa un aspect de pleoape căzute. În cazul MG oculare, mușchii responsabili pentru mișcarea ochilor și controlul pleoapelor obosesc ușor și sunt slăbiți. Aproximativ 15% dintre persoanele cu MG vor prezenta exclusiv probleme oculare. Puteți afla mai multe informații despre tratamentele disponibile pentru MG oculară pe pagina dedicată.

Miastenia gravis tranzitorie neonatală (MGTN)

Spre deosebire de alte forme de MG, miastenia gravis tranzitorie neonatală (MGTN) afectează numai 10-15% dintre copiii născuți de mame cu miastenia gravis. De obicei, copiii prezintă simptome în decurs de câteva ore până la 24 de ore după naștere. Din fericire, simptomele dispar de obicei de la sine în timp. Există anumite simptome pe care trebuie să le aveți în vedere la copilul dumneavoastră nou-născut – dificultăți de supt şi hrănire și tonus muscular redus. De asemenea, unii copii pot prezenta probleme respiratorii și pot avea membre cu aspect flasc. Femeile cu MG care au suferit o intervenție chirurgicală de îndepărtare a glandei timus prezintă un risc mai redus de a da naștere unor copii cu această afecțiune. Dacă ați fost diagnosticat(ă) cu această afecțiune în copilărie, o veste bună este că la copiii cu MGTN nu există un risc mai mare de a dezvolta alte forme de MG ulterior pe parcursul vieții. Puteți afla mai multe informații despre glanda timus pe pagina dedicată.

Miastenia gravis juvenilă

MG juvenilă reprezintă o altă afecțiune imună rară care afectează copiii, dezvoltată de obicei înainte de vârsta de 18 ani. Tratamentul acesteia implică gestionarea simptomelor prin intermediul factorilor de stil de viață (somn și alimentație), cât și prin intervenții medicale. Acestea pot include medicamente precum piridostigmină sau corticosteroizi, sau tratamente precum imunoglobulina intravenoasă. Tratamentul chirurgical prin timectomie (operație pentru îndepărtarea timusului) poate fi foarte eficient în gestionarea acestei afecțiuni, dar poate cauza ulterior imunosupresie. Acest aspect, în asociere cu o rată înaltă de remisiune spontană la copii, impune deosebită atenţie în luarea deciziei de a interveni chirurgical. Pentru mai multe informații despre glanda timus, vizitați pagina dedicată.

Dacă doriți să aflați mai multe despre obținerea unui diagnostic și tipurile de tratament pentru MG, explorați biblioteca de resurse.

Simptomele MG

Simptomele MG

Credeți că ați putea suferi de miastenia gravis? Iată la ce trebuie să fiți atent

Află mai multe
Diagnosticul de MG

Diagnosticul de MG

Dacă observați prezenţa unor simptome de miastenia gravis, mai jos puteţi afla cum să obţineţi un diagnostic.

Află mai multe
Cauzele MG

Cauzele MG

De obicei, miastenia gravis apare la vârsta adultă. Aflați mai multe despre cauzele MG.

Află mai multe
Dacă sunteți îngrijorat cu privire la orice aspect menţionat în acest articol, vă rugăm să discutați cu medicul.